fbpx
Ce facem cu hainele vechi? – Silvia Serban.eu

Weekendul trecut am făcut o curățenie temeinică printre haine. Eram dornică să dezgrop toate surprizele din dressing, să-mi văd hainele aerisite și nu ticsite, ca să nu mai spun că mă ajută să regândesc ținutele și să le găsesc noi perspective. Asta m-a mobilizat să scormonesc după toate acele haine pe care le ascund an de an undeva în spatele rafturilor cotidiene fără să le mai port. Uneori am și-n fața ochilor haine fără inspirație, dar aleg să nu le mai văd pentru că nu mă mai fac fericită.

Chiar așa, la tine cum se întâmplă acest proces? Cât stau hainele în dulap până a te decide că nu le vei mai purta?

Pentru mine, alegerea hainelor pe care nu le mai port o fac aproape la fiecare schimbare de sezon. Dar se întâmplă să și amân despărțirile. Acum am făcut exact curățenia aceea de care mă tot feream.

După cum îmi place să fac și în creație, optimizez, reinventez ținutele din dulapul meu, le modific dacă e cazul. Una peste alta, cred că Pământul merită efortul meu, acela de a optimiza resursele limitate fără să consum unele noi, indiferent că este acasă sau la atelier.

Multe studii indică faptul că hainele au o viață mai scurtă decât în alte perioade, consumul lor crește aproape constant, dar prea puțini oameni aleg să recicleze. Ce opțiuni avem?

Am găsit câteva idei pe care le putem explora împreună pentru a afla care este cea mai bună modalitate pentru a recicla hainele.

  1. În parcarea hipermarketurilor Auchan din toată țara există containere unde pot fi lăsate articole de îmbrăcăminte vechi care merg fie spre donații, fie spre reciclare.
  2. Salvați Copiii România colectează articole de îmbrăcăminte pentru copii și tineri.
  3. În magazinul caritabil SocialXchange există numai produse din donaţii destinate persoanelor cu dificultăți financiare, și prețul obiectelor este calculat în ore de muncă.
  4. Samusocial este un ONG din București implicat în multe proiecte de ajutorare al persoanelor fără adăpost.
  5. Centrul de noapte Carusel oferă găzduire temporară persoanelor fără adăpost, în perioada rece.
  6. Alte locuri unde puteți dona haine sau obiecte care nu mai sunt de folos sunt: Provita, Casa Ioana (ONG bucureștean care se ocupă de victimele violenței domestice și familiile fără adăpost), Fundația Parada, Crucea Roșie Sector 6, Merci Charity Boutique, Policy Center for Roma and Minorities, Asociația „Ana și copiii”, Dragoste în acțiune, Touched Romania, Asociația Benefacto, Containerul din faţa clădirii Ambasadei Republicii Cehe şi a Centrului Ceh, Valeriu Nicolae și Casa Bună ajută copii defavorizați și familiile lor.

Tu ce faci cu hainele și obiectele pe care nu le mai porți?

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro