fbpx
FESTIVALUL SoNoRo – Silvia Serban.eu

Când ceva se termină, altceva începe. Așa e legea. Așa și cu SoNoRo. S-a terminat Musikland și începe SoNoRo.

Aș fi vrut să mă mai hrănesc un pic din amintirile de la Musikland dar ferească gândul de a fi nemulțumită că începe un nou Festival SoNoRo! O să am provizii de senzații, imagini și gânduri bune până la vară! Sunt sigură pentru că am probat. Ori sunt eu foarte norocoasă ori ăștia de la SoNoRo știu să creeze experiențe. Nu a existat concert la care să fii fost și să nu se fi întâmplat ceva magic, ceva care să rămână că o sursă de alimentare pentru stare de bine și imaginație de toate felurile.

De exemplu anul astă la Musikland. Concert în biserica fortificată din Viscri. În afară de valoarea de experiență inițiatică care începe cu drumul până la cetate și se termină cu liniștea dintre aplauze am avut și norcul de a sta probabil la 4 m distanță de muzicieni … senzație !

FESTIVALUL SoNoRo – Silvia Serban.eu

Dar și ocazia cu care am auzit pentru prima dată în viața mea lucrările lui Jean Cras. O plimbare pe corzi de vioară, violă și violoncel pe toate continentele, că ăsta e stilul, compozitorul se inspiră din călătoriile pe mare, iar noi într-o biserică de aproape 1000 de ani…

FESTIVALUL SoNoRo – Silvia Serban.eu

Trebuie să recunosc, ce s-a întâmplat la Cross Country Farm la Prod a fost unic și sunt curioasă ce va fi mai mult decât experiența de acolo. Totul bine și frumos, peisaj cu cai și contructii eclectice, pajiște amenajată cu baloți de paie să țină loc de loje și scaune. Un cal negru era plimbat de proprietara lui îmbrăcată în corset și fustă lungă, cu volane, neagră, cum altfel. Gazdele pregăteau masa și platouri imense din lemn erau purtate cu grație, cum altfel decât autentică.

Prima piesa, Lăutarul de George Enescu, a început cum altfel, din public. Surprinzător de evident! După care natura s-a dezlănțuit. Sunt sigura că unii spectatori n-ar fi fost deranjați să continue spectacolul în ploaie dar din motive de siguranță la electricitate ne-am înghesuit frumos, pe elegant, în sură.

FESTIVALUL SoNoRo – Silvia Serban.eu

Artiștii au stabilit repede poziția scenei, Mihnea și Adela Vargolici, proprietarii fermei, cred că au o baghetă magică pentru că au găsit aproape instantaneu condiții confortabile pentru toată lumea, câțiva copii și doamne s-au urcat la balcon, pe paie, ploaia se bestializa peste tot locul și fară amplificare a început spectacolul. A fost un moment, recunosc, când am crezut că e regizat așa, că asta a fost ideea… pe Bela Bartok credeam că or să apară niste hangițe durdulii să ne servească vinul casei, dar când Radu Nagy a început Summer Time la vioincel, nu vă mint, s-a oprit ploaia. În final, amintiți-vă muzica din filmele cu Charles Chaplin, Smile, că așa s-a terminat o seară magică și un mare zâmbet a coborât peste tot!

FESTIVALUL SoNoRo – Silvia Serban.eu

Răzvan Popovici zicea că a fost ca într-un film de Bunuel. Eu zic că nu există regizor care să inventeze așa ceva. Scenele, poate, dar trăirile, no way, nu poți! Spontaneitatea artiștilor, pentru că am râs din suflet, lumina din cer că mai eram din când în când fotografiați de acolo, miros din pământ că se amestecase ploaia cu fânul și magia sunetului de mâna omului… pare mult ce zic dar nu e!
Asta se întâmplă când lași viață să se întâmple! Că știe ea ce face, oferă surprizele la care nici cu gândul nu gândeai!
Mai adaug faptul că, deoarece am lucrat câteva cămăși pentru concertele lui Răzvan Popovici, am fost foarte apreciată, nu pot să reproduc aici că o să ziceeti că mă laud. Dar Jesus Reina vrea sigur o cămașă, Justus Grimm a solicitat niște modificări de ergonomie, iar cu Nicolas Dautricourt mai negociez că e mai greu de mulțumit. 🙂
Nu am avut timp să fac cămășile pentru că, spuneam, începe SoNoRo și sunt sigură că ceva minunat se vă întâmpla! Adică pe bune uitați-vă măcar la program și la citatul din Agatha Christie! Se anunță lucruri în spite of appearances!

Pun câteva poze din pagina SoNoRo, cu siguranță făcute de Șerban Mestecaneanu dar mai multe vedeți AICI.

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro