Marina Sturdza (1944-2017) – Prințesa a cărei inimă a bătut mereu pentru cei vulnerabili

Ultimul  episod al serialului Arhetipuri feminine reinterpretate, în care mă bucur de prezența femeilor extraordinare ale României și vă voi demonstra că oricând o figură emblematică a trecutului poate deveni modelul oricăreia dintre noi. În frumoasa nebunie a lumii noastre e necesar să te însoțești cu o muză.

Ultima dată am văzut-o pe Marina Sturdza la un eveniment Sonoro. O mai zărisem pe la evenimente caritabile sau decernări de premii. De fiecare dată ochii mei înregistrau imaginea și creierul punea eticheta: “prințesă”. Nu, nu genul de prințesă la vârsta majoratului căreia, cu mai puțină sau mai multă diplomație, refuz să-i fac ținuta cu corset și fustă cloche pentru marele banchet. Vorbesc de prințesa educată în stil renascentist, cu respect pentru valorile primite, dar și construite. Vorbesc despre femeia care nu ridică tonul, dar se face auzită cu rezultate pe termen lung, nu se decoltează, dar se remarcă detașat, are cumva un al doisprezecelea simț și își alege hainele potrivite pentru locul potrivit și seamănă cu nimeni alta.

Marina Sturdza nu avea nevoie să își adauge titlul nobiliar în discurs, oricine o privea sau o asculta știa că e aristocrată. Povestea vieții ei ar trebui predată la școală: de la o vârstă fragedă s-a confruntat cu privațiuni, dar și-a clădit destinul exemplar, cărămidă cu cărămidă. Adesea spunea că datorează viața bunătății străinilor și probabil de aceea s-a străduit tot timpul să întoarcă darul primit.

Sper că nu pot fi acuzată de superficialitate, am trecut de la Renadi Parlea la Elisabeta Rizea la Sfânta Teodora și iată, îmi dau seama că ea are câte ceva din fiecare – eleganță înnăscută, spirit de luptătoare și o generozitate aproape neomenească. De-a lungul vieții, a trecut de la prezentări fastuoase de modă și cine alături de celebrități la vizite în cele mai sordide locuri, ca să îi ajute pe cei mai vulnerabili semeni, cum spunea ea. Era întotdeauna effortlessly chic, fie că organiza un summit economic sau un bal de caritate, fie că dădea un interviu sau ieșea la un ceai cu o prietenă. Recunosc că mi-au legat ceva mai multe sinapse și poveștile despre timpul petrecut alături de Oscar de la Renta – al cărui director de imagine a fost o vreme -, Karl Lagerfeld – cu care discuta ore în șir despe cărțile pe care le iubeau -, întâlnirile cu Buckminster Fuller ori confesiunile lui Yves Saint Laurent.  

Sunt sigură că Marina Sturdza ar fi surclasat-o pe Anna Wintour detașat… dacă ar fi vrut. Pentru că prințesa tot prințesă, nu se amestecă cu oricine. E elegantă și voluntară. E combinația de sacrificiu făcut cu noblețe și din conștiință, nu din datorie. Impecabilă. Cu materiale de foarte bună calitate, ținute monocrome, croiuri perfecte, fără brizbrizuri inutile, accesorii clasice. Prefera inelele și cerceii de argint, șalurile orientale, materialele naturale. Avea o relație specială cu cașmirul, spunea că textura lui fluffy o face fericită.

Fusta din tafta cu un luciu discret a fost croită fără economie de material și mă gândesc că ar fi purtată fără tocuri pentru că plutirea e asigurată de amploarea acesteia. Bluza amintește de feminitatea anilor ʼ40, dar pentru că aveam nevoie de un touch contemporan, de un contrast, am ales un material cu aplicații de fulgi care sfidează gravitația. Silueta pune talia în evidență formând acea clepsidră armonioasă specifică femeilor care se exprimă cu eleganță. Dacă ar fi să-mi imaginez ținuta aceasta la un eveniment, nu aș asorta nicio poșetă… buzunarele fustei cuprind și telefon, și ruj, și card. Dacă ar fi să vă doresc ceva, doar atât v-aș spune: să treceți prin viață cu aceeași eleganță și generozitate și să vă ghidați după principiul less is more than enough.

Sursa foto: Oltin Dogaru pentru Harper’s BAZAAR Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *