fbpx
Mitzah Bricard (1900-1977) - muza lui Dior – Silvia Serban.eu

Al optulea  episod al serialului Arhetipuri feminine reinterpretate, în care mă bucur de prezența femeilor extraordinare ale României, și vă voi demonstra că oricând o figură emblematică a trecutului poate deveni modelul oricăreia dintre noi. În frumoasa nebunie a lumii noastre e necesar să te însoțești cu o muză.

Se spune că femeile se ocupă cu materialitatea și bărbații cu spiritualul. Că ele dau viață acelei bucăți de energie pe care bărbații o downloadează când sunt cu capul în nori. Cumva are sens, dacă ținem cont că toți marii artiști au fost inspirați de muze. Ca și cum ele, muzele, când trag aer în piept alchimizează gânduri și concepte care apoi sunt puse în operă. Poate sună un pic sucit, dar eu văd inspirația ca pe o acțiune și nu ca o plutire de voaluri transparente care se lasă observată și care are ca rezultat un premiu, de cele mai multe ori pentru un bărbat. Nu, muzele chiar muncesc din greu!

În spatele lui Christian Dior, bărbatul care a readus femeii talia de viespe și atenția binemeritată nu a fost o femeie, ci trei, fără de care chiar el recunoștea că nu s-ar fi descurcat. Însă cea mai importantă a fost o româncă, Mitzah Bricard. Ei i-a încredințat nu doar partea cea mai însemnată a afacerii, ci și rolul de a-l aprecia, de a-l critica, de a se revolta față de ideile lui.

S-a bârfit mult despre amorurile ei și nu știu prin ce împrejurare s-a spus chiar că nu purta lenjerie intimă. Culmea, nu apare nicio biografie de unde să reiasă clar că a fost româncă, dar în epocă așa se știa… Și că a ajuns în Franța la vreo 20 de ani și cumva a scris istorie. A fost nu doar cea mai importantă colaboratoare din staff-ul lui Christian Dior, dar și prietena, confidenta și persoana absolut necesară în procesul lui creativ. Eu mă rezum la un citat de-al lui Dior, care ne prezintă tabloul perfect: “Am știut că prezența ei mă va inspira în creație la fel de mult ca reacțiile și revoltele sale împotriva ideilor mele… stările ei, extremele comportamentului… intrările, întârzierile la întâlniri, teatralitatea, modul de a vorbi, felul neortodox de a se îmbrăca, bijuteriile, pe scurt, prezența ei a adus eleganța absolută în casa de modă”. Și mai spunea despre ea că era “genul acela rar care face din eleganță o rațiune de a fi”.

Mitzah Bricard (1900-1977) - muza lui Dior – Silvia Serban.eu
Mitzah Bricard

Deci elegantă, pasională, teatrală. Și creativă. Se spune că semnătura ei stilistică erau animal printul și culoarea lila, ceea ce a făcut ca multe femei să își dorească să-i copieze stilul. Dar toate acestea stau sub umbrela mare a atitudinii, care e greu de imitat dacă nu are un sâmbure de autentic.

Nu mi-am propus să copiez un Bar suit de la Dior, dar m-am întrebat ce-ar fi dacă aș încerca talia marcată dintr-un material voluminos, care aparent n-ar ajuta, dar care să contrasteze, ca în personalitatea Mitzei Bricard, să oscileze între elegant și teatral. Volumul l-am generat din vatelină și evident, ca să exprim caracterul pasional al doamnei Bricard, ce putea fi mai nimerit decât animal printul? Doar că din jersey. Am păstrat linia new look cu fusta cloche care include ca accesoriu opțional o crinolină pe care o folosesc în colecții de mulți ani și care aici ajută partea evazată a sacoului să se detașeze de șolduri… Pfff… pare complicat! Sunt doar elementele stilistice pe care le-am găsit potrivite pentru o astfel de personalitate adusă în zilele noastre. Stilul Mitzei Bricard nu mai poate fi reprodus decât la vreo petrecere cu temă, perlele și turbanele pe care le purta nu par din filmul Apple, iPhone, Lexus & Netflix… însă poate fi găsită armonia între o fustă á la Dior și un bomber jacket, căci scopul principal al lungimii ei era să atragă atenția asupra chipului, așa cum poate fi un echilibru între sacoul cambrat și pantalonii jogging pentru întâlnirea de business pe Zoom. Așa se va defini o nouă eleganță care acum cred că se află în tranziție.

Cunosc multe femei care îmbină fabulos creativitatea, pasiunea și eleganța în proporții unice, poate și cu ceva în plus. Nu sunt auzite prea des pentru că nu le place să “se amestece”. Stau la distanță, uneori privind de sus, conservându-și feminitatea și exersându-și puterea de seducție pentru cine știe ce noi reguli și impuneri pe care le vor analiza și, cu siguranță, le vor internaliza și le vor metamorfoza în noua eleganță.

Foto: cunoastelumea.ro

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro