fbpx
Moda în lumea politicii – Silvia Serban.eu

De la distanță, moda, politica și socialul nu par a avea mare lucru de împărțit. Cu toate astea, moda a fost îndelung folosită în atingerea obiectivelor sociale și politice. De-a lungul secolelor, tendințele s-au schimbat, însă moda în sine a rămas un vehicul eficient de a transmite credințe, convingeri sau de a afirma puncte de vedere și am să punctez cu câteva exemple.

Istoria modei oferă exemple, precum în secolul al XVIII-lea, în Anglia, unde niște domni au ales să poarte costume colorate pentru a transmite un mesaj politic. Femeile, pe de altă parte, neavând pe atunci o voce socială, erau forțate să comunice prin intermediul hainelor. Așa că, tot în Anglia secolului XVIII, doamnele au ales să poarte mătasea fabricată de Anna Maria Garthwaite din rațiuni patriotice, pentru a declara supremația propriei industrii textile față de cea franceză. Mai târziu, în vremea Războiului Civil, americancele au boicotat produsele britanice, inclusiv mătasea Garthwaite. Istoria se repetă sau karma is a bitch?

În anii 60 ai secolului trecut, femeile au apăsat pedala mișcării de emancipare. Rochiile și fustele midi au fost înlocuite de minijupe, pantalonii au fost din ce în ce mai apreciați pentru libertatea de mișcare pe care o oferă, iar sutienele au fost arse în stradă. Iată cum femeile au găsit libertăți noi, înlocuind credințe rigide și învechite.

Un alt model de modă în politică sau viceversa este Margaret Thatcher, cu ale ei broșe și bijuterii. În biroul ei se spunea că personalul își dădea seama de starea marii doamne în funcție de broșa pe care o purta în ziua respectivă. Chiar ea afima că “broșa exprimă starea mea sufletească“. Doamna de Fier iubea bijuteriile și nu se sfia să poarte colier, brățări, inele și broșe, toate odată.

Închei cu exemplul clasic al scenei. Una dintre persoanele din showbiz cu declarații șocante prin vestimentație este Lady Gaga – să nu uităm rochia din carne crudă, accesorizată cu o pălărie dintr-o halcă și cu platforme asortate, prin care a dorit să atragă atenția asupra drepturilor persoanelor LGBT de a servi în armată.

Îmbrăcămintea purtată în semn de protest a dobândit un efect puternic. Moda este despre sarcasm, joacă și ambivalență. Cum îți poți face cunoscute valorile și credințele prin ceea ce porți? Alege culoarea pe care o asociezi cauzei pe care vrei s-o sprijini (de exemplu, roz pentru cancerul de sân sau portocaliu pentru apărarea femeilor contra violenței, galben pentru echitate socială etc.), cumpără haine de la creatori care fac ceea ce spun, de exemplu, haine sustenabile și din materiale prietenoase cu natura. Suntem creatorii și arhitecții propriei noastre realități, iar asta transmitem societății prin intermediul hainelor pe care le purtăm.

Surse foto: Pinterest, Wikipedia, billboard.com.

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro