fbpx
Renadi Parlea – Renée Perle (1904-1977) Primul fotomodel profesionist din lume – Silvia Serban.eu

Acesta este primul episod al serialului Arhetipuri feminine reinterpretate, în care voi revizita galeria femeilor extraordinare ale României și vă voi demonstra că oricând o figură emblematică a trecutului poate deveni modelul fiecăreia dintre noi. Pentru că într-o lume care a luat-o razna e frumos să te însoțești cu o valoare atemporală, nu?

Are un zâmbet amețitor, ușor naiv, dar și un pic parșiv, s-ar juca, dar numai după regulile ei, are o candoare în atitudine, însă îl poate lesne ispiti pe bărbatul care nu știe că femeile au un gen de inteligență la care el a rămas repetent. 

În 1920 pleacă de la Iași întâi în Anglia, apoi la Paris, împreună cu familia de origine evreiască și își schimbă numele în Renée Perle. Curând intră în prezentări de modă pentru câțiva creatori ai vremii și are întâlnirea providențială cu celebrul fotograf Jaques Henri Lartigue; echilibrul devine total: ea îl inspiră, el o face celebră în toată lumea. 

Nu am mai văzut decât la Linda Evangelista, Milla Jovovitch sau Catrinel Menghia atâta autenticitate. Pozează cu un talent înnăscut, cu senzualitate și nonsalanță, dar oarecum nonconformist pentru acele timpuri, nu e niciodată afectată nici de propriul farmec, nici de misterul cu care s-a înconjurat. Asta m-a atras, aura de mister care nu sunt sigură dacă vine din calitatea imaginilor lui Lartigue sau din energia ei combinată cu multă ingenuitate. 

Renadi Parlea – Renée Perle (1904-1977) Primul fotomodel profesionist din lume – Silvia Serban.eu
© Portretul lui Renee Perle de Jacques-Henri Lartigue via The Red List

Aș fi putut alege orice imagine care să mă inspire cu ea – în rochii decoltate sau pălării flamboaiante -, anii ’20 sunt preferații mei oricum ar fi, atât în moda feminină, cât și masculină. Ținutele în care apare îmbrăcată în pantaloni mi s-au părut că îi definesc personalitatea. Sunt acei pantaloni largi care încă păstrează linia rochiei, specifici perioadei și cu care sunt obișnuită, pentru că fac parte sub diverse variante și dintre colecțiile mele. Volumul lor face contrastul perfect cu dezvăluirea umerilor. Femeile care cumpără haine făcute de mine știu că nu vor găsi decolteuri care abia acoperă sfârcurile și sclipiciuri mulate, pentru că nah… hainele mele au un altfel de sexy. Fac haine cu umeri goi sau cu decolteuri până la fund. Umerii și gâtul cred că formează liniile cele mai senzuale din desenul unei femei. Ca să fie și mai senzual am ales tull cu aplicații din piele. În dungi, ca toată silueta să exprime esența. Ca o sămânță care nu se lasă până nu străpunge bulgării de pământ… sau asfaltul, ca să vin în urban, și din care crește neapărat o plantă viguroasă, mai precis o femeie care are succes și în al cărei ADN respiră curajul de a cuceri, de a fi prima care… cea care… Ok, și unde e misterul? Este, ca la toate femeile acestui omagiu, în forța lor artistică, în dorința de a se exprima liber, de a fi originale.

M-a amuzat când am citit că Renée avea un fel de signature style și îi plăcea să poarte multe brățări… cam ca și mine, doar că eu am inele multe. Cam 100 și ceva… Renée purta multe brățări și picta. Doar autoportrete. Acum nu știu cum ar fi fost să fi avut Insta și Facebook, oare și-ar fi postat creațiile? Cam da… Și nu aș fi emis despre ea decât judecăți pozitive: “Bravo fată! Laudă-te că ai cu ce!” Am o mare admirație pentru femeile care se laudă cu succesul pe care îl au, nu cu geanta proaspătă, cu machiajul nude, nu cu unghiile de castor, cu silueta de invidiat pentru că nu mănâncă covrigi oricând, nu cu ghilotinele de la sport. V-ați prins, nu merg la sală. ☺

Mi s-a confirmat că am ales-o bine pe Renée ca reprezentantă a fusion-ului dintre o cuceritoare și o artistă pentru că atunci când am selectat fotografiile am avut de ales din nu mai puțin de 120 de imagini. Deci l-a inspirat și pe Alex Gâlmeanu!

Renadi Parlea – Renée Perle (1904-1977) Primul fotomodel profesionist din lume – Silvia Serban.eu
© Jacques-Henri Lartigue – Renée Perle – her estate and by descent;
Sothebys, Londra
.

Tu cum ești? Trezește vreo amintire ancestrală sau vreo dorință pe care n-ai împlinit-o? Ce ai adăuga, la ce ai renunța? Unde ești tu unică?

show
Select your currency
EUR Euro