fbpx
Smaranda Gheorghiu (1857-1944) – Prima femeie care a călătorit la Polul Nord, prima feministă româncă și antreprenoare de succes – Silvia Serban.eu

Al nouălea  episod al serialului Arhetipuri feminine reinterpretate, în care mă bucur de prezența femeilor extraordinare ale României și vă voi demonstra că oricând o figură emblematică a trecutului poate deveni modelul oricăreia dintre noi. În frumoasa nebunie a lumii noastre e necesar să te însoțești cu o muză.

Pariez că nu vă mai amintiți cine a scris “Vine, vine primăvara”, dar vă spun eu că este aceeași femeie, prima care a fost și la Polul Nord. Nu sunt multe imagini ale Smarandei Gheorghiu care să mă fi atras, dar acțiunile sale și epoca în care a trăit au apăsat subtil niște butoane. Un Belle Epoque care cu siguranță tocmai s-a sfârșit și pentru noi, o siluetă care i-a inspirat pe mulți designeri, inclusiv pe Dior în New Look-ul lui, o femeie printre bărbați, ea reușește să construiască pentru viitor, dar să-și urmeze și pasiunile.

Smaranda Gheorghiu (1857-1944) – Prima femeie care a călătorit la Polul Nord, prima feministă româncă și antreprenoare de succes – Silvia Serban.eu

Probabil talentul scriitoricesc îi vine din familie – fiind nepoata lui Grigore Alexandrescu – și chiar dacă poemele, piesele de teatru sau traducerile sale sunt prea puțin cunoscute, are și spirit antreprenorial pentru că lansează o revistă și un cenaclu literar frecventat de Eminescu. Se face remarcată în epocă prin lucrarea “Inteligența Femeii” și, pentru că se numără printre fondatoarele mișcării feministe din România, călătorește prin Europa pentru a lua parte la conferințe și congrese pe tema emancipării și educației femeilor. De asemenea, a fost prima femeie care vorbește de la tribuna Ateneului. A fost numită “educatoarea poporului”, iar prietena ei Veronica Micle i-a spus “Maica Smara”, datorită rolului său în educație. De altfel, statuia ei veghează astăzi una dintre aleile Cișmigiului.

E povestea unei femei implicate în construirea de școli, biblioteci, cămine culturale, modernizare de monumente, jucând un rol extrem de important în educație, în cultură, fiind o susținătoare a drepturilor femeilor. Sunt multe astfel de femei în jurul nostru, poate nu le cunoaștem pentru că sunt numeroase, iar știrile nu acoperă toate subiectele. Diferența e poate în frustrarea care se citește uneori pe chipul femeilor din cauza vitezei cu care ne mișcăm și nu le lăsăm să își împlinească și dorințele, așa cum Smaranda Gheorghiu a avut timp. Îi plăcea să călătorească și această pasiune a transformat-o în prima femeie care a călătorit spre Polul Nord.

De acolo poate mi-a venit și mie un val de frig când mi-am imaginat-o în zilele noastre, pentru că sacoul este căptușit cu vatelină, chiar dacă urmează o talie cambrată, ca în Belle Epoque. Femeile dedicate educației, creșterii, care au grijă de cei din jur, preferă să îmbrace culori și imprimeuri clasice, care nu ies în evidență, un fel de timeless-uri, pentru că nu pierd vremea cu tendințe și must have-uri. De aceea mi-am imaginat că s-ar împrieteni cu carourile în nuanțe de gri, pentru a se confunda cu cerul sau cu betonul. Când mă gândesc la personalitățile cu multă creativitate mi le închipui îmbrăcate în negru, însă de data asta e mai completă și complexă creativitatea – umerii atașați cu capse pe sacou îi permit să fie mai vizibilă la vreo conferință, iar fermoarele de pe fustă o lasă să se miște și mai liber în tot ce face.  

Nu îmi plac cuvintele “militantă” sau “luptătoare”, pentru că mi se pare că presupun acțiuni în care e nevoie de un adversar și neapărat un câștigător, nu o construcție cu beneficii. Unei astfel de femei i-aș spune “cuceritoare”, pentru că răzbate. Și când se combină cu creativitatea și eleganța… efectul este memorabil!

Sursa foto: adevarul.ro, gazetadambovitei.ro

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro