fbpx
Sustenabilitatea și stilul timeless – Silvia Serban.eu

Dacă pandemia asta a adus ceva bun, cred că ne-a adus o întoarcere către noi înșine. Am fost forțați să stăm izolați, să ne ferim de socializare, de ceilalți. Și atunci a trebuit să ne mulțumim cu propria companie. Să ne autoanalizăm emoțiile, trupurile, dulapurile. În ultimul loc probabil că am descoperit multe alegeri greșite, inutile, frivole, piese inutile. De ce? De moft, de tristețe, de modă. Șțiți cât de mult poluează moda, mai ales fast-fashionul pe care-l consumăm cu voluptate sezon de sezon? Enorm! Cum am ajuns aici? Ce înseamnă sustenabil? Cum putem să schimbăm lucrurile? Prin alegeri sustenabile, precum haine timeless, modulare, create și livrate on demand, cu mare atenție la personalitate.

CE ÎNSEAMNĂ TIMELESS?  Starea de a fi peste tot tot timpul. Ca o melodie pe care o ascultăm la benzinărie sau la stomatolog. Ca țânțarii, vara. Nu există o definiție specifică, unii spun “care rezistă testului timpului”, dar a apărut în modă și se referă în general la acele tipuri de siluete, modele ale designerilor celebri care au devenit atât de populare, încât sunt peste tot prezente. În plus, croiala se potrivește mai multor siluete, sunt confortabile și sunt o investiție bună deoarece felul în care sunt confecționate a presupus metode și materiale care rezistă și ele testului timpului. Câteva astfel de piese sunt spre exemplu blugii, trenciul, fusta conică, sacoul, cardiganul, paltonul camel, cizmele de călărie sau balerinii.

Calitatea de a fi atemporal în modă poate fi însă înșelătoare. Fiind prin definiție un domeniu al tranziției constante, moda este foarte mult despre schimbare și devine paradoxal să vorbim despre a fi timeless. Și tocmai aceasta e partea interesantă la piesele sau stilurile timeless: sunt prezente în afara tendințelor care se schimbă în fiecare an. Mulți designeri afirmă chiar că piesele atemporale nu au nimic de-a face cu moda, ci pur și simplu au o voce clară și puternică, ce rezistă decenii întregi. “Trăiește singură”, spunea Levintza. Care e secretul, e vreo rețetă ca o piesă să devină timeless? Se referă la simplitate, sau poate dimpotrivă, la o complexitate ascunsă, ori e pur și simplu noroc? Danilo Venturi de la Polimoda Florence spune că nu e niciun secret. Că e “un mix între o imagine bună, clară, o predicție a tendințelor pe termen lung și un pic de noroc”. De exemplu, Converse au fost concepuți pentru jucătorii de baschet și nu au devenit populari până nu au fost adoptați de mișcarea punk. Sau Ray-Ban Aviators, care au fost concepuți în scop medical, pentru a feri ochii de razele soarelui, dar au devenit ochelarii de soare ai celor care doreau să arate ca un rock star, când de fapt rock starurile au început să-i folosească pentru a-și feri ochii de flashurile camerelor foto.

În efortul de a decoda magicul din timeless mai sunt câteva aspecte. Simplitatea este unul dintre ele. Sau poate aduce elemente rare, un standard de lux, este lucrat manual, cu materiale prețioase. Iar astfel ajungem să vorbim despre valoare, pentru că o astfel de piesă conține valoare financiară. Dacă la ea a existat o muncă etică, a fost plătită corect, a fost brodată sau s-au făcut aplicații perfect meșteșugite, putem vorbi de o piesă “moștenire”, care poate fi transmisă din generație în generație.

Un alt aspect ca o piesă să devină timeless este să trezească o emoție, să vorbească personalității. O jachetă Mugler sau un sacou YSL pun în evidență silueta și dau un sentiment de putere. La fel și un sacou Chanel, ce a apărut pentru a exprima eliberarea femeii de sub constrângerea corsetului, sau rochia petrecută a lui Diane von Frustenberg, care a fost descrisă ca simbol al eliberării sexuale a femeilor. Sunt piese pe care orice femeie le dorește, pentru că vrea să exprime aceste sentimente de libertate și putere.

Din perspectiva sustenabilității, designerii ar trebui să ia în considerare în procesul creației identificarea și propunerea de piese timeless. Este complicat, mai ales că a fi timeless sau fashionable decid clienții până la urmă și a gândi în acești termeni poate inhiba creativitatea (Richard Sorger), lucru cu care eu nu sunt de acord. Sunt mai degrabă adepta teoriei conform căreia “constrângerile creează libertăți”.  

Dacă vrei să ai o garderobă timeless, ce piese alegi?

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro