fbpx
Tu poți fi inspirația mea în 2021! – Silvia Serban.eu

Mda… a trecut și istoricul 2020 și dacă nu ne-am schimbat noi obiceiurile și modurile de gândire, ni le-a schimbat el, anul. Unul dintre obiceiurile schimbate cred că este acela de a nu mai face to do list-uri pentru anul ce începe.
Eu am schimbat listele cu rezoluții în ceva ce sună a listă de întrebări… și am început cu întrebarea “Ce am făcut anul trecut, și bine și rău?”. A rezultat o înșiruire cu buline urmate de șiruri mai mici sau mai mari de cuvinte. Acțiunea a durat cam o săptămână pentru că am mutat câteva buline de la “bine” la “greșit” și invers, pentru că, deh, orgoliul trebuie să se exprime și el!
Evident a apărut întrebarea “Ce pot să fac mai bine anul ăsta decât în cel care a trecut?” și m-am enervat când pe listă a a apărut și bulina cu “o oră de sport pe zi”, pentru că mi-am dat seama că apare în fiecare listă de început de an și universul nu mă sprijină deloc să o bifez. Dar din lista asta au mai ieșit câteva întrebări care mi-au excitat imaginația și mi-am făcut deja un serial cu multe episoade în minte despre “Cum vreau să fiu diferită anul ăsta”. Pfff… contează foarte mult calitatea întrebării, clar, determină calitatea răspunsului. Așa că, printre altele, imaginându-mă gonind pe autostadă în Z3-ul meu old timer, mi-am propus ca anul ăsta să îmi iau în sfârșit permisul de conducere fără să mai am așteptări de la univers.
Au mai fost câteva întrebări, dar una mă lasă cu lista neîncheiată. Ori nu o formulez corect, ori am prea multe variante și nu știu pe care să o aleg. “Cu ce contribui în comunitatea mea pentru ca aceasta să fie un loc mai bun și mai frumos?” Și asta fără să urmăresc câștiguri, ci doar să știu că îmbunătățesc viața cuiva prin ceea ce fac sau spun.
Nu am făcut niciodată voluntariat organizat, cu un scop precis. Și mi-am amintit cum am ratat această ocazie acum vreo doi ani când, după ce am fost de acord să țin un workshop despre stiluri de îmbrăcăminte pentru un grup de adolescenți, persoana care m-a contactat s-a gândit că ar fi mai bine să îi trimit ei suportul de curs și să nu mă mai deplasez eu… M-a înfuriat propunerea și nu comentez, dar da, mi-ar plăcea să le vorbesc tinerilor în căutarea identității despre ce comunică prin hainele pe care le poartă. Mi-ar plăcea tare mult să le trezesc interesul și să se folosească de haine pentru a se arăta lumii așa cum sunt – unici.
M-am gândit mult dacă ar fi util pentru bătrânii dintr-un azil să merg cu Mihaela Teleoacă și să jucăm spectacolul nostru “Fitness” și poate i-am inspira și pe ei să pună în scenă un spectacol, ținând cont că eu sunt o amatoare. Sau să merg să le citesc din “Femei care aleargă cu lupii”, dar cred că asta le-ar aduce frustrări… poate lectura asta le-ar folosi mai mult femeilor care au trecut prin abuzuri, ca să își amintească adevărata lor putere.
Mi-ar plăcea mai mult să particip cumva la a găsi un loc, cum erau acele case de cultură care s-au transformat în discoteci și săli de karate, în care cei singuri, care au rămas fără de perechea lor și ai căror copii sunt prea ocupați să se întâlnească, să croșeteze, să joace table și să danseze cum numai ei o fac, cu bucurie și fără frica de a fi judecați dacă nu au învățat mișcările în tendințe. Sigur că voi continua cu donațiile lunare, o să dau în continuare din hainele și cărțile pe care fetele mele nu le folosesc; a existat și momentul când durerea noastră a adus fericire multor familii, când am oferit mobila dintr-un apartament.
Mi-ar plăcea să plantez tei, pentru că sunt frumoși și darnici, undeva în cartierul în care mi-am făcut vacanțele copilăriei, în Andronache, care avea străzi cu piatră cubică și duzi a căror coroană cobora temperatura cu vreo 3 grade și care acum e plin de trotuare goale, nici măcar băncile din fața porților nu mai există.
Am nevoie să schimb aceste obiceiuri cu altele care să aibă mai mult sens.

Tu ce idei ai? Cum îți imaginezi comunitatea ta? Sună a clișeu, dar mai bine așa, ca să se înțeleagă  întrebarea. 🙂


Facem un Zoom ca să punem idei pe hârtie și apoi, cine știe, poate le și punem în practică…?!

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro