fbpx
Vera Atkins (1908-2000) – Cea mai importantă agentă secretă româncă – Silvia Serban.eu

Al zecelea  episod al serialului Arhetipuri feminine reinterpretate, în care mă bucur de prezența femeilor extraordinare ale României și vă voi demonstra că oricând o figură emblematică a trecutului poate deveni modelul oricăreia dintre noi. În frumoasa nebunie a lumii noastre e necesar să te însoțești cu o muză.

Necruțătoare, ambițioasă, inteligentă și diplomată… până aici parcă repet ceva ce am mai spus… se adaugă solitară, dăruită față de meserie și empatică față de semeni… Seamănă și cu alte femei despre care am vorbit și, ca și la alte câteva, nici nu contează prea mult în biografie originea românească pentru că s-a dovedit că provine dintr-o familie de evrei ruso-germani din Galați.

În plus, este apreciată și ajunge în cercuri selecte și datorită educației primite în școli din Elveția, Anglia și Franța. Datorită meritelor obținute în carieră este decorată cu titlul de Comandant al Legiunii de Onoare și Crucea de Război de francezi și cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. A fost sursa de inspirație pentru creatorul lui 007 pentru personajul lui Miss Moneypenny. Nu stiu dacă există în nomenclatorul de meserii cea mai importantă agentă secretă româncă… Se numește Vera Atkins.

Seamănă cu alte două femei despre care am mai vorbit… Dar are ceva în plus și mă gândesc la un alchimist din Evul Mediu, să nu spun de-a dreptul vrăjitor, care țese și desțese fire nevăzute, combină și controlează situații care influențează oameni și destine. Are cutii și sertare cu secrete, pereți care se dezvăluie surprinzător, comunică doar cu cei de încredere și nu poate face asta decât într-o ordine și o disciplină desăvârșite.

Vera Atkins (1908-2000) – Cea mai importantă agentă secretă româncă – Silvia Serban.eu

Am luat toate astea și le-am pus într-o ținută din material flexibil, dar cu o ținută rigidă care obligă la îndreptat coloana vertebrală, dar și la mișcare fără rețineri. I-am adăugat urme de buzunare pentru că nu sunt funcționale, sunt doar aparente, umeri înălțați și fermoare laterale care să deschidă spre secrete.

O fi vreun motiv pentru care a rămas penultima dintre cele 11 femei pe care le-am ales, o fi pentru că până la urmă, toate femeile păstrează secrete în sertarele minții și sufletului lor și poate se încheie astfel un cerc firesc. Pentru ca misterul să rămână fiindu-le propriu, e doar al femeilor. Un bilețel între sâni sau de la portjartier, un mesaj pe care doar ele îl pot descifra, un anumit fel de zâmbet sau o anume privire. Un arsenal de arme pe care doar femeile îl au și pe care, culmea, îl folosesc când sunt cucerite. Nu supuse, nu câștigate, nu forțate. Cucerite pentru că a cuceri înseamnă “cu cerere”. Fie că ele cer, fie că li se cere, e cu permisiune pentru a construi, a reuși împreună.

Sursa foto: Wikipedia.

show
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro